“Sel gider kum kalır (kişi ettiğini bulur)” atasözü, yapılan her eylemin ve davranışın sonuçlarının bir şekilde geri dönüp kişiyi bulacağına dair bir anlam taşır. Buradaki “sel” bir felaket ya da geçici bir durumun, “kum” ise bu olayın ardında kalan, geriye kalan kalıcı sonuçların sembolüdür. Sel suyu geçici bir etki yaratırken, kumlar sular çekildikten sonra geride kalır ve kalıcı izler bırakır.
Atasözü, insanların eylemlerinin, düşüncelerinin ve sözlerinin bir şekilde geri döneceğini ifade eder. Bir kişi başkalarına kötülük yaparsa, bu kötülüğün bir gün ona geri dönmesi olasılığına işaret eder. Aynı şekilde, iyilik yapan kişi de sonunda yaptığı iyiliği bir şekilde geri alabilir. Yani, insanlar ne ekerse onu biçer, attıkları adımların, söyledikleri sözlerin ve yaptıkları hareketlerin sonuçları kendilerine geri gelir.
Bu atasözü, doğru ve düzgün bir yaşam sürmenin, başkalarına zarar vermemek ve iyilik yapmak gerektiğini öğütler. Çünkü yapılan her şeyin karşılığı bir gün mutlaka kişiye dönecektir. İnsanlar, her zaman adaletli ve dürüst davranarak, kötü sonuçlardan kaçınabilirler.
Yorumlar