“Eceli gelen it mescit duvarına işer” atasözü, ölümün kaçınılmaz olduğunu ve kaçışın mümkün olmadığını vurgulayan bir söz olarak kullanılır. Bu atasözü, hayatın sonunda insanların ölümün kaçınılmazlığına boyun eğmek zorunda olduklarını ve bununla mücadele etmenin anlamsız olduğunu ifade eder.
Ölümün kaçınılmaz olduğunu ve kimseye sırf iyi bir insan olduğu için ömrünün uzatılamayacağını belirten atasözü, her insanın ölümünün bir gün geleceğini hatırlatır ve hayatın geçiciliğine işaret eder.
Bu atasözü, Türk kültüründe sıkça kullanılan bir deyimdir ve birçok farklı durumda kullanılabilir. Örneğin, bir kişinin kötü davranışlarından kaynaklanan sonuçlarına ilişkin bir yargıda bulunurken veya bir projenin başarısızlığı hakkında konuşurken kullanılabilir.
Not: “Mescit” kelimesi, cami veya ibadet yeri anlamına gelir ve bu atasözünde, ölümün kaçınılmazlığını vurgulamak için kullanılmaktadır.
Atasözü, birçok farklı kültürde ve dilde kullanılır ve farklı şekillerde ifade edilir. Örneğin:
İngilizce: “The dog which is going to die will not be afraid of barking at the mosque.” (Ölmeye hazırlanan köpek, camiye havlamaktan korkmayacaktır.)
Almanca: “Ein Hund, dem der Tod bevorsteht, pinkelt an die Mauer der Moschee.” (Ölmek üzere olan bir köpek, cami duvarına işer.)
Fransızca: “Le chien qui va mourir urine contre la muraille de la mosquée.” (Ölmeye giden köpek, cami duvarına işer.)
İspanyolca: “El perro que va a morir, orina en la pared de la mezquita.” (Ölmeye giden köpek, mescit duvarına işer.)
İtalyanca: “Il cane che sta per morire urina contro il muro della moschea.” (Ölmeye hazırlanan köpek, cami duvarına işer.)
Arapça: “الكلب الذي سيموت يتبول على جدار المسجد.” (Ölmeye giden köpek, mescid duvarına işer.)
Farsça: “سگ نزدیک به مرگ، در حیاط مسجد میشود.” (Ölmeye yakın olan köpek, mescit avlusuna işer.)
Rusça: “Собака, умирающая, испачкает стену мечети.” (Ölmek üzere olan köpek, cami duvarını kirletir.)
Yorumlar